Kroz istoriju…

Najstarije pronađene naseobine ovog kraja potiču iz srednjeg neolita (mlađeg kamenog doba), oko 2600 godine pre nove ere. Pre otprilike 3000 godina, ne samo ove krajeve, već i ceo Balkan naseljavaju Iliri, dok u I veku nove ere ovde dolaze rimski osvajači.
Za vreme cara Hadrijana, oko 150. godine nove ere u neposrednoj blizini današnje Požege, selo Visibaba, Rimljani podižu grad od većeg značaja, poznat pod imenom Municipium Malavestum, upravo sedište jedne šire oblasti.
Pri istraživanju prošlosti Požeške opštine arheolozi su otkrili, delimično izučili, više od sto lokaliteta, arheoloških nalazišta koja se vremenski protežu od praistorije do kraja antike, pada Zapadnorimskog carstva, 476. godine.

Geografski položaj

Požega je jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u ovom delu Srbije. Njega čine železničke pruge Beograd – Bar i Požega – Stalać, postojeći magistralni putevi M-21 i M-22 i planirani autoputevi M-227 Beograd – Južni Jadran i E-761 Pojate – Kraljevo – Čačak – Požega. Ovakav saobraćajni položaj doprinosi da Požega bude na raskršću dva pojasa intenzivnog razvoja, duž Zapadne Morave i duž poteza Beograd – Bar.

Simbol grada

Kada je 1832. godine knez Miloš poslao Lazu Zubana da pored reke Skrapež formira naselje, sekretar kneževe kancelarije zadatak je izvršio lako i jednostavno. U prostranoj ravnici pobio je kolac i za njega vezao dug konopac, pa njegovim krajevima “ošestario” krug. Tako je povlačenjem transverzala u centru, na mestu ukrštanja glavnih ulica nastao kružni trg koji je postao simbol grada. Oko “kruga” su nicale kuće, kafane, mehane, dućani, a sam centar krasila je spomen- česma oslobodiocima, okružena cvećem i zelenilom.Na 12km od Požege, nedaleko od magistralnog puta Požega-Užice, nalazi se selo Roge. Reka Rzav koja protiče kroz selo ubraja se u najčistije u Evropi i jedno je od većih staništa potočne pastrmke. 
 

Napišite recenziju i ostavite nam ocenu

Koliko zvezdica zaslužuje ovo mesto?

angry
crying
sleeping
smily
cool
Dodaj slike

Your review is recommended to be at least 140 characters long

Prikaži sve
  • Ponedeljak09:00 - 17:00
  • Utorak09:00 - 17:00
  • Sreda09:00 - 17:00
  • Četvrtak09:00 - 17:00
  • Petak09:00 - 17:00

Verifikujte unos